Регулаторът е копие на китайска платчица, произведена от WAN NIEN. Предназначен е за контрол на охлаждането на захранване или процесор. Евтино решение, което може да се използва за различни цели, например охлаждане на интегрални или дискретни нискочестотни усилватели. В оригинала не се регулира предавателната функция, но с пипване тук и там може да се настрои за различни температури. Не съм го правил, защото си върши добре работата и без модифициране.
На схемата са посочени два типа регулиращ транзистор - оригиналния и европейски, който идеално става за целта.
Т1 е силициев, маломощен с изводи BCE, освен 2SA (азиатски), става КТ315Б.
Диодът е силициев маломощен, примерно 1N4148. На платката е с номер 9, вместо 1 както е на схемата. Мой пропуск!
Размерите са спазени при формиране на изображенията на печатната платка, но за всеки случай, размера по хоризонтал е 23мм.
За терморезистор съм използвал 10к руски зелен (ММ или ММТ май беше), но може да се използва и друг подобен.
В оригинала има един мощен ценер, паралелно емитер-колектор на Т2, който при запушен транзистор (ниска температура) гарантира около 5 волта върху вентилатора. Така си гарантират минимални обороти - да не спира вентилатора. С премахването му пък, аз си гарантирам липса на шум при нормален режим на работа на охлажданато устройство.
При включване на захранването, за кратко време вентилатора се пуска на високи обороти, в следствие на C3. Това е полезно, за да се осигури висок въртящ момент в началото и да се преодолее повишеното триене от прах и мърсотия, които се натрупват при нормална работа на вентилатора.
Прикачени файлове:
Wan Nien.jpg [ 44.71 KiB | Прегледано 5875 пъти ]
Прикачени файлове:
Wan Nien pcb.jpg [ 40.5 KiB | Прегледано 10652 пъти ]
Прикачени файлове:
Wan Nien pcb2.jpg [ 45.15 KiB | Прегледано 10642 пъти ]