За много конструкции ми е необходим супер-маломощен НЧУ. Достатъчна е мощност 0,25W-1W / 4-8 Ома.
Изпълнени на ИС, без много външни компоненти, по възможност с изходни кондензатори (но незадължително).
---
LM386 във всичките си разновидности (типови букви и схеми на свързване) отдавна се старая да не използвам.
TDA2822: днес свързах НЧУ с тази ИС към експерименталния си FM приемник.
Прочитането на съдържанието на регистрите за RSSI, моно/стерео и RDS през 2 сек. е съпроводено с ефект: звукът припуква. Същината е ясна: 100 kHz-овата I2C шина капацитивно или ефирно в околното пространство предава енергия и в НЧУ, то я детектира и ... припуква, бръмчи, бучи ...
Екранирани проводници за вход, екраниране на НЧУ, RC/LC по захранване, RC по вход променят, но не премахват ефекта.
От други проекти в миналото с TDA2822 помня ефекта на периодичното "набиване" на сигнала от 2G EDGE мрежата от близко разположен GSM апарат: "пъдпъдък-пъдпъдтк-пъдпъдък-прррррр..."

. Никакви мерки по НЧУ не помагаха. Помогна смяна на НЧУ.
Много вероятно за мен ИС TDA2822 да последва съдбата на LM386: без употреба, дори за прости проекти

.
Изненадващо за мен с PA в клас D: при
PAM8403 такъв ефект няма. Затова пък PAM излъчва АМ модулиран съгнал от ниската честота на опорната си 230 kHz и през всеки 230 kHz до спектър безкрайност - съседът ни освен по звук през стената може да ни следи какво слушаме и по средновълновото радио

.
Прикачени файлове:
pam.jpg [ 328.62 KiB | Прегледано 1910 пъти ]
инфо:
Усилвател с РАМ8403, форум sandacite.comНякакви други идеи за нови типове маломощни крайни стъпалца за тест?