Успешен тест на синтезатор на Si5351 (без филтация, правоъгълен сигнал) към ламповия приемник с ЕМФ.
Свързах директно изхода CLK0 (през разделителен кондензатор 100nF, CLK0 с макс. изход: si5351.drive_strength(SI5351_CLK0, SI5351_DRIVE_8MA);
За смесител оставих засега половинката от 6Н23П.
Само един LC кръг за филтрация на входа, антената е закачена автотрансформаторно примено на 1/5 от навивките към земя.
Потенциометър за гръмкостта ще трябва да търся друг: логаритмичен, 500 kOm или 1MOm.
Няма паразитни АМ станции (по огледална честота, заради претоварване и др.). Много съм доволен от звука
Нивото на 50 Hz може да се намали още (дросели, ел. кодензатори) и отоплението да се свърже по по-правилен начин (а не като при мен от бързане: заземено в единя край само).
Ламповият приемник звучи по друг по-добър начин: ефирът изведнъж стана спокоен, тих, само станции ...
Два дни беше дъждовно, с електростатични изпразвания в ефира. Ламповия приемник реагира по друг, по-добър начин на тези смушения - цц, и няма никой, докато в тези приемници, които съм свикнал да слушам импулсът като че ли се удължава цццццт, пссссст ...
В единия звуков файл закъсявам антената.
Прикачени файлове:
tube_rx_80m_ant_no_ant.jpg [ 398.01 KiB | Прегледано 4772 пъти ]
Със синтезатора за мен се премахва изключително досадния проблем, особено на лампова апаратура: непрестанното (почти!) "пълзене" на честотата, вследствие на това слушателят не може да слуша (без досадна подтройка) на една честота повече от 20 мин (примерно), независимо от половин часово подгряване ...
Има един недостатък, следствие от експеримента ми с ламповия приемник: не искам да слушам повече приемниците си с транзистори и ИС

Прикачени файлове:
tube_trx_80m.zip [709.21 KiB]
319 пъти
Прикачени файлове:
tube_rx_80m.zip [3.14 MiB]
358 пъти
Прикачени файлове: