Здравейте, отдавна не съм писъл тук

Правя една схема за предавател на 27.145 MHz - това е точно между 15 и 16 CB канали - честота предназначена за управление на радиомодели. Оказа се, че кварцът е обертонов - тръгна на 9 MHz. Купих други кварцове от Алиекспрес и те са на основна честота. Този малкият отдолу на платката е такъв. С него схемата тръгва винаги на 27.145 MHz. Настроих трептящият кръг на максимум (следя го осцилоскоп към свързващата намотка). След това върнах за проба този големият и се получи честота 27.15 MHz според осцилоскопа. Изглежда, че работи, но не се възбужда на маркираната честота. Иначе амплитудата е същата, което е добре ! Когато навия ядрото на бобината малко над резонанса тръгва на 9 MHz. Та така,
инетересно ми е защо с хармониковият кварц честотата не е указаната.
Сега как това го установих, ами един път по показанията на осцилоскопа (OWON HDS272). Второ правя суперхетеродинен приемник и трябва да се настроя малко по-високо по-честота ако съм сложил хармониковия кварц. За приемника, ще разкажа тия дни, надявам се, ако имам свободно време...
Реално погледнато дефектът е ефект, имам избор на 2 честоти

Прикачени файлове:
osc1.jpg [ 206.36 KiB | Прегледано 7573 пъти ]
Прикачени файлове:
Коментар на файл: 3rd overtone
osc2.jpg [ 239.45 KiB | Прегледано 7573 пъти ]
Прикачени файлове:
Коментар на файл: fundamental
osc3.jpg [ 226.35 KiB | Прегледано 7573 пъти ]
На платката са запоени и двата кварца, но винаги е включен само единият. Отделно има и оптрон за модулация но съществото на схемата е на картинката.