Кварцовете стареят. По спецификацията в pdf-ите им: особено първата година след производството: +/- 1ppm / година.
Потвърждавам го с наблюденията си върху генераторни кварцови резонатори.
PS: Охо, и това е за прецизен кв. резонатор 3225.
Сега погледнах спецификацията на кварцовете си, които вземах за опити за филтри:
SJK 8.192 MHz: Aging ±3PPM Max/Year
От това автоматично следва: прецизния подбор и настройка са хаотични, случайни събития. При един (колега) се получава, при друг: не, още повече че след (кратко) време параметрите на кварцовете ще "отидат нанякъде". Затова пусни го някак си филтъра, с параметри "да ти хареса", и го използвай (в самоделно радио)

. Идеални неща няма.
"Да оставим кварцовете да престоят" ... и да дойде друго време: след година, две ... пет, "да творим" филтри с тях, също не ми е интересно - днес имам свободно време, днес ми се занимава, правя филтър и ползвам. "Утре" си е за утре

.
---
По Dishal:
Прикачени файлове:
Untitled-1.jpg [ 261.36 KiB | Прегледано 3254 пъти ]
+/- 2% толеранс от исканата честотна лента за мен си е сериозен избор. А и все пак е любителска технология. Затова съвет: както се получи. С реаранжирането на кварцовете параметрите на филтъра драстично няма да се изменят. Влияят времевите изменения (години в и без експлоатация), температурната разлика измерване/настройка/експлоатация, екраниране, съгласуване в апаратурата.
---
Не си споменал средната честота на филтъра си, както и исканата честотна лента, но от -1..-3 дб подразбирам, че е в лента, близка до 3 kHz.