Нещо съм се вманиачил пак на тема радиоприемници

Преди около седмица сглобих пак нещо за средни вълни. 4 транзистора и разбира се нисковолтно захранване 3 V от 2 батерии ААА. Консумация към 4 мА. Според настройката.
Основната част:
Прикачени файлове:
WP_20201218_001.jpg [ 390.42 KiB | Прегледано 202 пъти ]
От тримера се регулира усилването.
Входна част.
Прикачени файлове:
WP_20201218_003.jpg [ 351 KiB | Прегледано 202 пъти ]
Сигнала се взема от емитера. Тримерът е 220ом.
По принцип входната част я бях направил само емитерен повторител, на мястото на тримера имаше 10ком. Модифицирах я така, малко се подобрява шума. Леката положителна обратна връзка подобрява изкуствено качествения фактор на входния кръг

Така и честотната лента на примане се стеснява. Трябва да се налучка максимално усилване без самовъзбуждане. Също и с тримера на другата част.
Доста добре се получи. Вечер се ловят повече от 10 станции на средни вълни. Чува се и "Вести ФМ". Разбира се на терасата. Вътре успявам да приемам БНР на 576 kHz въпреки бръмчилките, даже компютъра да ми е включен на метър и половина от приемника

Настройката е със местене на феритната антена по бобинката. Кръговият кондензатора е 220pF.
С подобен тип приемници съм опитвал с променлив кондензатор да правя настройката, но така и неможах да направя един, който има еднакво усилване за целия СВ диапазон.