www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 29 Ное 2023, 16:00

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:03 
Аватар

Не виждам "смесителя" да смесва. Виждам два детектирани сигнала, събрани в общ изход с продукти в спектъра от нелинейността :smt003

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:09 

... ще добавя още малко условия, за да стане по-гадно.
Имам 2,8-3,3V захранване и максимум 150 uC (микрокулона).
Не мога да стабилизирам захранване ... и температура.
Затова микроконтролера мери и двете допълнително и ще смята после.
Включвам, меря, пращам, изключвам.
А мизерен бюджет трябва ли да споменавам (?), или си е по default за нашето ТКЗС ....

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:12 

LZ2WSG написа:
Не виждам "смесителя" да смесва. Виждам два детектирани сигнала, събрани в общ изход с продукти в спектъра от нелинейността :smt003

Може да си 101% прав. Аз затова ферзовам платка за балансен смесител ... Щото не ми се купува ADE-1 за 13 паунда от електронинвест ...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:19 
Аватар

На тези честоти, с твоите изискваия, за 5 мин: с пила, ножче и ножица за ламарина, с намиращите се навсякъде дори 1N4148 и две тороидчета, дори НЧ да са, дори от LAN модул от компютърна дънна платка, се получава 90% същия смесител. Балансът не е от значение, шумовете - още повече, загубите - въобще.

Прикачени файлове:
DSC02327a.jpg
DSC02327a.jpg [ 735.71 KiB | Прегледано 7410 пъти ]
DSC02328a.jpg
DSC02328a.jpg [ 612.37 KiB | Прегледано 7410 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:31 

Имам тороиди, дето мога да си пъхна пръста в тях. Грозно ще стане.
Не знам, може наистина да врътна един смесител с тях.
Вчера обикалях за 7х4х2, нямаше. А иначе всички пишат по сайтовете, че е налично. А диоди имам сигурно едно кило ...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:53 
Аватар

fobi написа:
Тия 68 ома са добавка към входното съпротивление база-емитер, което си реактивно. При това голямо усилване
лентата на усилвателя е едвам 8-9MHz. Входното рязко пада след 8-9MHz.
Допълнително П филтъра преди това е Чебишев с отскок на около 10MHz, за да компенсира.

Има и други начини за стабилизация. С емитер, забучен на земя и без ток няма да се случи това.
С подходящия усилвателен прибор, в подходяшия режим лентата е един-два порядъка над твоите изисквания. Не е необходимо да се добавят активни резистори за входно-изходните импеданси. Никакви "криви изравняващи АЧХ" не са необходими тогава.

Лентата е тясна, понеже транзистора ти усилва "на max" и му е ниска Fo. Fo трябва грубо да е поне усилване по честотна лента. Смени транзисторите.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 16:57 

Аз като пипна ножче, все към народното събрание ме тегли ...

Обаче си мисля, защо тези два насрещни диода да не умножават ? Принципът е същият, събираме и прекарваме през нелинеен
елемент. В случая прекарваме през нелинейни елементи и събираме. Не знам, никога не ми се е налагало да умножавам честоти.

... за транзисторите си прав. Даже ако ползвам балансен смесител нивото е десетки пъти по-високо и почти не трябва усилване.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 17:14 
Аватар

Ако беше небалансен смесител (при условие, че симулатора дава верни резултати, не го познавам, не знам това) щяхме да имаме:
F1 = 90 MHz
F2 = 80 MHz
2.F1 = 2.90 = 180
2.F2 = 2.80 = 160
F1 - F2 = 90 - 80 = 10
F1 + F2 = 90 + 80 = 170
2.F1 - F2 = 2.90 - 80 = 100
2.F1 + F2 ...
2.F2 - F1 = 2.80 - 90 = 70
2.F1 + F2 ...
и много други от по-висок ред и извън дадения честотен диапазон. Най-силни са носещите и сбора и разликата им.

Сега се загледах, то дори не е детекция, а премнаване на ВЧ сигнал през отпушен диод и събиране с още един такъв сигнал. :smt003
Диодите ти са отпушени с постянния ток. Спектърът от два сигнала се получава от неидеалния диоден ключ.

Само не мога разбера на симулацията ти защо е симетрично всичко ляво/дясно от 100 MHz, някои сигнали според мен не трябва да са там.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 18:00 

И аз имах тези съмнения. Тия хора не се научиха да правят линейни диоди.
Усвоих плетенето, ето какво се получи
Прикачени файлове:
DSC_017311.png
DSC_017311.png [ 831.72 KiB | Прегледано 7408 пъти ]

След малко ще го закача

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2015, 18:10 
Аватар

Нищо им няма да диодите. Достатъчно линейни са.
Конструкцията прилича на средновълновълнов диоден двойнобалансен смесител, но "някак си" трябва да работи.

fobi написа:
Обаче си мисля, защо тези два насрещни диода да не умножават ? Принципът е същият, събираме и прекарваме през нелинеен
елемент. В случая прекарваме през нелинейни елементи и събираме.

За първия твой смесител: вярно, сигналите минават през диода, той е нелинеен елемент, но елементите за обикновен диоден смесител са по друг начин свързани, като примера по-долу.
Прикачени файлове:
mx_diode_se.gif
mx_diode_se.gif [ 4.88 KiB | Прегледано 7402 пъти ]

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 15:29 

Докладвам. Стана зловещо и работи почти както се очакваше.
Прикачени файлове:
20151214_135604.jpg
20151214_135604.jpg [ 22.85 KiB | Прегледано 7400 пъти ]

Проблем е липсата на съгласуване. Закачих го директно на прехвърлящите кондензатори на буферите на генераторите.
Явно ще трябват филтри.
По този повод един въпрос - за какво се слага диплексер в изхода на смесител, за изравняване на
импеданса или по някакви SSB причини ? Изобщо как се процедира със съгласуването при този смесител?
Това е на изхода - 400mV сигнал:
Прикачени файлове:
20151214_135618.jpg
20151214_135618.jpg [ 15.08 KiB | Прегледано 7400 пъти ]

Относно двата насрещни диода.
Знам класическата теория fo=(a + b)^2, където а и в са хармонични, разбира се.
Обаче, ако управляваме превключването на единият диод с другият, ще се получи нещо като балансния смесител.
Само че в I и в III квадрант (може би там). Някой ден ще се напъна да му изкарам математиката.
Схемата дава тази осцилограма, която не е лоша - 200mV сигнал:
Прикачени файлове:
20151214_130845.jpg
20151214_130845.jpg [ 16.37 KiB | Прегледано 7400 пъти ]

Само че много шуми. Явно превключването създава сериозни хармоници и заедно с лошата платка ефектът е плачевен.
Аз съм по-склонен да ползвам активен смесител, защото имам ограничение в консумацията. Обаче не се сещам за схема,
която да смесва два силни и близки по честота сигнала.
И пак въпрос: Някакви препоръки в тази посока ?
Мерси.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 15:48 
Аватар

fobi написа:
По този повод един въпрос - за какво се слага диплексер в изхода на смесител, за изравняване на
импеданса или по някакви SSB причини?

Тук: http://www.robkalmeijer.nl/techniek/ele ... index.html
има концентрирана информация по въпроса. В твоя случай: излишен е мисля, такива параметри като в приемник не ти трябват.

fobi написа:
Това е на изхода - 400mV сигнал:

С пасивния смесител загубите са от -6 ... -7db (примерно). Ако загубите са повече, вероятните причини са несъобразени компоненти или често: липса на съгласуване.

С активни смесители, способни да работят с много високи нива, не съм запознат. Във всички балансни и двойнобалансни смесители в ИС, където активния елемент във вътрешната схема е Gilbert cell входните съгнали са ограничени до десетки миливолти. Вероятно в някои нови съвремени прибори това е по-друг начин реализирано.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 20:23 

Добавих 50 ома на RF, LO входовете и сигналът се пооправи. Относително устойчиво е.
Излъчва на честотата на опорният минус разликата от двата.
Хванах честотата със SDR-чето, даже хванах и огледалната, за всеки случай. Тези линии на водопада са от полето на ръката ми.
Прикачени файлове:
s80.jpg
s80.jpg [ 72.49 KiB | Прегледано 7390 пъти ]
Прикачени файлове:
s160.jpg
s160.jpg [ 90.71 KiB | Прегледано 7390 пъти ]

Обаче консумацията ми се вдигна с 10-15mA, което не мога да си позволя.
Между другото, начертах платка само на генератора. Ще я произведа в кухнята.
Искам да пробвам ОБ и ОЕ Клап осцилатори. Всички елементи са налични в килограми.
Дайте съвет за схемата, ако забележите нещо нередно.
Прикачени файлове:
G2test_sch.PNG
G2test_sch.PNG [ 102.69 KiB | Прегледано 7390 пъти ]

Има две индуктивности, кой каквато иска да запоява. Има и тример за донастройка. И захранване по сигнала ... при желание.
Прикачени файлове:
G2test_pcb.PNG
G2test_pcb.PNG [ 250.03 KiB | Прегледано 7390 пъти ]

С генераторите ще се справя, но не знам с тоя смесител какво да правя. Или излъчва, или смуче ток, пълно щастие няма ...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 21:45 
Аватар

Имам въпрос тогава: защо схемата е "радио", а не е импулсна/цифрова? И без това нито стабилността е висока, нито селектиращия филтър е сериозен. Генераторите да бъдат с логически елементи, "смесителя": D тригер. Подай си генераторите на входовете, единият може да е с много по-ниска честота. Друг вариант: изпозлвай логически елемент.

Въобще като металдетектор, изпълним по всичките си методи, е приложим. Само показаломера и управляващия "парада" ще е микроконтролера.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2015, 22:45 

Преди 4 месеца и аз мислих така.
Да измерим диелектрична проницаемост е все едно да измерим капацитет. Да, ама не.
Следват въпросните 4 месеца и 4 варианта ...

Обяснението е дълго и не е за тук, и без това непрекъснато излизам от темата SDR. За което се извинявам.
Все пак ще дам един пример, ако някой иска да нагази малко в дълбокото.
Вземете една чаша вода ( дестилирана, дейонизирана, все едно) и с обикновен кондензатор от две паралелни пластини
измерете диелектричната проницаемост на водата. Използвайте нещо, което мери капацитет. Ще се учудите от резултатите,
защото диелектричната проницаемост в повечето случаи е комплексна и обикновено върви с комплексна проводимост.
Така че стигаме до рефлектомер с резолюция пикосекунди или до честота, при която ... реактивните неща не са толкова реактивни.
Затова сглобих тази проста схема, която е "радио", което ме доведе до този сайт и се запознах с вас.
Разбира се, прочетох почти всички статии ...
Така че, ако схемата тръгне, ок, ако не - здраве да е. Поне ще знам, че LZ2WSG e готов винаги да помогне. Ще се радвам, ако
мога и аз да помогна с нещо. Да сглобим нещо, да посъживим ефира - ей такива неща. Насреща съм.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]