Ами едно по едно
Първо, схемата е лоша. Беше нахвърляна за да се види ще стане ли нещо въобще.
Избрах два еднакви генератора, за да мърдат температурно еднакво. За всеобщо учудване, разликата между двете честоти
мръдна с половин процент в интервала 20 - 60 градуса !
Тия два насрещни диода заедно с буфера ОК отзад са DTL AND. Реших да пробвам какво ще стане.
Лошо стана, но като намаля тока през диодите, симулатора казва това:
Прикачени файлове:
shotky_mix.PNG [ 80.39 KiB | Прегледано 10446 пъти ]
Май умножава. Но ще пробвам и с пасивен балансен и ще измеря пак. Имам достатъчно голям сигнал от генераторите.
Тия 68 ома са добавка към входното съпротивление база-емитер, което си реактивно. При това голямо усилване
лентата на усилвателя е едвам 8-9MHz. Входното рязко пада след 8-9MHz.
Допълнително П филтъра преди това е Чебишев с отскок на около 10MHz, за да компенсира.
Изход към делителя. Фронтовете са изкривени от сондата на осцилоскопа.
Прикачени файлове:
20151106_165950.png [ 403.12 KiB | Прегледано 10446 пъти ]
Захранването не е добре развързано. Пробвах и бидчета 1k/100MHz, нямаше голямо подобрение.
За кварца на ПИКа добавих сериен 470 и паралелен резистор. Иначе ПИКа тръгва като парен локомотив в началото.
Ще изровя картинки и ще покажа.
Всеки микроконтролер така тръгва с вътрешен осцилатор. Това не е проблем в общия случай, но аз имам под 1 милисекунда
за да си измеря ... меренето. Нямам време да чакам ПИКа да пуфти.
Последната картинка от спектъра
Прикачени файлове:
bfx2.PNG [ 32.67 KiB | Прегледано 10446 пъти ]
Това след като се захраних от акумулатор.
И така, схемата явно може да стане. естествено ще се проектира наново, след като уточня какво ли не.
Дори така, платката показа стабилност под 10% на изходната честота и странно добра температурна стабилност.
Само че аз гоня 0,5% ....
Ама съм смел, а ?