RTL-SDR е евтино (дори под $10) софтуерно радио на базата на чипа RTL2832U. Повечето устройства, които го използват, всъщност са тунери за DVB-T (цифрова ефирна телевизия). Оказва се обаче, че чипът има специален debug режим, в който изпраща I/Q сигнала в чист вид към компютъра. Със специален драйвер приемникът може да се използва като пълноценно софтуерно радио с доста голяма честотна лента (около 2.4 мегахерца). Резолюцията на АЦП-то е 8 бита.
Има няколко различни вида такива тунери, но най-разпространеният е R820T, който може да слуша в обхвата 24-1766 MHz. Е400, който приема от 52 до 2200 MHz, също е добър, но отдавна не се произвежда и съответно цените са скочили над $100. На практика първият резултат за R820T в ebay е силно вероятно да ви свърши работа (аз си поръчах най-евтиния с безплатна доставка, излезе ми 13,52 лв). Като че ли най-важно е какъв ще е антенният конектор - някой са с MCX, моят е с PAL. Имайте го предвид, може да ви трябва преходник. Входът е 75-омов, а не 50, както сме свикнали.
За Windows най-разпространеният софтуер за работа с тези приемници е
SDR#. Има
Quick Start Guide, който достатъчно добре описва процеса на инсталация. За Linux софтуерът е GNURadio и gqrx.
За радиолюбителски цели обаче би било хубаво с тези тунери да може да се слуша и КВ обхвата под 24 мегахерца. Като изключим разни "магии" със специални драйвери, това става с така наречените up-converter-и, които "качват" приетия сигнал на честота, която тунерът може да приеме. Тук трябва да се изкаже по-подробно някой друг, тъй като нямам такова устройство. Единственият ми съвет е да избягвате тези с честота около 100 MHz заради проблемите с ЧМ станциите (това е и големият недостатък на тези приемници като цяло - липсата на каквото и да е било филтриране).
Повече информация има в
българския RTL-SDR форум.