www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 29 Ное 2023, 14:22

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2011, 17:49 

Ами в момента съм с генератор който има 4 извода на 14.31818мхц. Но съм си правил и отделни кварцови генератори както и VCO без синтезатор и се получава.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2011, 12:16 

А това тук е за тези които искат синтезатор. http://www.cqham.ru/trx75_30.htm

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Май 2011, 17:07 
Аватар

alex69, коя схема направи? На YU1LM или на UR4QBP.
С баща ми LZ2INP направихме две платки, по ютийния метод :) на UR4QBP. Не съм почнал да лепя още.
Може ли да кажите къде точно са грешките? До колкото разбрах платката е вярна, някъде в схемите. Инъче трябва да се "пуля" къде е объркано, а не ми се открива топлата вода.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Май 2011, 09:34 

Ами аз направих среден вариант защото нямах делители, но след време си намерих и съм ги сложил с генератора на отделна платка. Имам две версии една с входен траф на тороид а другата с резисторен делител. Много по- добре се приема с траф. Само че моя е навит с тънка жица и има 8нав. трифилярно. От значение са генераторите и вида на чипа. Имам на МСхххххх с тях не работи. Има само шум. Ако нещо те интересува питай квото мога щте помогна.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 23:22 

alex69 написа:
Здравейте. Имам SDR радио на 4052. Има разлики между чиповете, така че ако не си успял, напиши точно какви си използвал. Тук в Варна се намират, както и ne5532. Пробвал съм на входа с резисторен делител както при зета но в момента съм на тороид но не с навивките които са описани по-горната схема. Ловя прекрасно. Изполавам Winrad и WinradF. Антената ми е 5м кабел и немога да смогна да слушам :).

Скоро ще се заема отново с тази работа.Имам още някой по-неотложни неща.Сериите утре ще ги напиша.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2013, 00:13 

След две години застой на темата реших скоро да се заема с СДР-ра,вероятно вече някой са го сглобили и забравили :).Отивам на изпит за радиолюбител,стига толкова стоене в сянка :).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Юни 2013, 23:19 
Аватар

Аз с SDR радиата нищо не направих, защото нямам мазе където да "лепя". Затова пък си купих едно DVB-T+DAB+FM и помощта на едно софтуерче с него си слушам на УКВ - бачка от 30-950Mhz. :) Ако се направи конвертор за 100Mhz може да се слуша и на къси вълни.
Слушам си тук в София на 145 и 430. Нямам антена на покрива. Иначе би ми било любопитно да слушам на 50Mhz.
Обобщението, което мога да направя е, че чува доста добре, но понеже няма входни филтри си влизат и доста бузи, най вече на 145. Ще си направя едни филтри за 145 и ще видя как е. Мисля, че ще трябва да има подобрения. Също така гледам, че някой целия приемник го слагат в метална кутийка. :)
Ако някой друг ползва такъв приемник нека да сподели.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2013, 21:13 

Здравейте,
От 2006-7 година откакто братята руси се заеха и клонираха SDR1000
на FlexRadio,обърнах и аз внимание на софтуерното радио и така до ден днешен.
Повторих разработките на YU1LM,UR4QBP и накрая се спрях на UT3MK.
Тук на страницата на UT3MK - http://ut3mk.at.ua/forum/2 - има всичко.Друго не Ви и трябва.
Само четете.Повтаряемостта е 100% и всичко работи.Но като условие за добри резултати заделете
малко средства и си вземете една хубава звукова карта защото това е в основата на SDR.
ТЯ Е ВСИЧКО.Иначе е немислимо да се постигнат задоволителни резултати.Аз съм с EDIROL FA-66
24 бита и дискретизация 192 khz. и каквото закача на нея всичко е песен.
Колкото до DVB-T+DAB+FM стика,си взех един преди една година за да гледам на лаптопа мобилна
цифрова телевизия.Аз също съм го ползвал като SDR приемник но за сега е само една малка играчка.
Нищо сериозно.За 20 долара толкова.За FM става.С конвертор слиза и под 50 mhz но е много шумен.
Ето малко снимки на моите SDR трансивери за да се оцвети темата. :wink:
Червените платки съм купувал от UR4QBP.Другите с ютията :)
Останалото в архива.
Поздрави

73! LZ1GBY

Прикачени файлове:
100_1162_1.jpg
100_1162_1.jpg [ 127.92 KiB | Прегледано 9911 пъти ]
100_1295_1.jpg
100_1295_1.jpg [ 119.39 KiB | Прегледано 9911 пъти ]
SDR.rar [1.3 MiB]
729 пъти
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 15 Дек 2016, 18:18 
Аватар

Има стара приказка: - И аз го мога, и тате го може ама козата си сака пъч... :wink:

За SDR иска малко четене и приготвяне на някои евтини но ефектни устълъци... Какво да кажа като тук е написано предостатъчно: http://relax-sdr.3dn.ru/publ/sdr/2 Налепването на платки е едно, а оживяването се прави стъпка по стъпка и стъпало по стъпало без излишни хитрини и компромиси! :wink: А без добра антена и филтър на входа резултатите често обезкуражават! Имам си и дърто като мен правило - проверявам всеки елемент поотделно било съпротивление, кондензатор или друго. Малкото отделено време ми пести много загубено после да му търся кусурите! :twisted:

http://relax-sdr.3dn.ru/publ/sdr_proekty/3-1-2 - SDR проекты

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]