В 2006-а год. същата тема пуснах в други два форума, някои колеги писаха по нея, за което съм им благодарен.
Блоковете наново се тестваха, някои бяха забравени (след като си набавих фабричен лампов приемник, и то не само един) но идеята за ламповото QRP остана като несъществена мечта.
Трансивърът трябва да е изцяло лампов (всички стъпала, през които минава сигнала поне), нещо в стил Hi-END, без излишни екстри, с ЕМФ, АРУ. Лампите да са "шир-потреба" (и без това в прашлясалите тавани и мазета на днешния HAM почти нищо не остана - дори намериха цаката (за пари) на ТЕМП-овете и Рубините - кой мед вади, кой други метали ...)
Израстнал съм в транзисторния век, не съм усетил мъката по построяването, настройката и експлоатацията на лампова апаратура, но има някаква "магия" в тия стъклени джаджи, която ме е запленила и ми радва окото (а май и ухото).
За основа съм избрал "Минитрансивер АНГОР-73" на UQ2FK от сп. Радио-5-1975г. Идеята е за еднообхватен трансивер (80м).
Оригинал: сп. Радио, бр. 5, 1975, стр. 44, 8.7 MB
Прикачени файлове:
r-1975-05-mini-rtx.zip [817.07 KiB]
201 пъти
Схема:
Прикачени файлове:
tube_minitransiver.gif [ 123.64 KiB | Прегледано 4715 пъти ]
В края на 2006-а изпробвах схема на НЧУ с 6П14П + 6Ж1П. Беше по-скоро музикален усилвател, но добре пееше, вкл. на самоделното радио. Изходен трансформатор ТВ-2А. Мощноста бе повече от необходимата, качествен звук.
Сега съм се насочил на усилвател с по-ниска мощност, изходна лампа "триод-пентод" (6Ф1П, 6Ф4П, 6Ф5П...).
6Ф12П е склонна към генерации, независимо от блокировките по висока честота. Наблюдава се неприятен микрофонен ефект.
Добре се получи с 6Ф4П.
Прикачени файлове:
01_tube_rtx_af_ampl.gif [ 24.94 KiB | Прегледано 4714 пъти ]
Поради липса на материал за шаси и на подходящи инструменти (и време

), конструкцията на трансивера съм започнал на фолиран неразяден стъклотекстолит, на който цоклите на лампите закрепям чрез отделни платчици, запоени за основата.
Понеже трансивърът няма да е за основна работа в ефира (по-скоро като загуби-време и удоволствие с поялник в ръка) не държа да супер-параметрите му.
Ще се радвам ако се намери някой, който има опит и желае да сподели идеи за отделните блокове на трансивера. Следващ модул - BFO 500 kHz и 2-ри смесител.