www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 30 Ное 2023, 07:29

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2022, 19:49 

Добър вечер на всички,
Чопля две преработени за RTTY РТ-23ки. Имат изведен кабел за сериен порт, а ми се иска да закача високоговорител и тангента за проба, преди евентуално да им търся кварцове. Пробвах да проследя по схемите, но понеже пултовете са елиминирани не стигнах до никъде. Някой да е минавал по този път или пък да разполага със схемите на доработките? И двете машини са с вградени трансформатори а трансвертерите мисля са премахнати. Мога евентуално да снимам ако се наложи.
Благодаря.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2022, 11:05 
Аватар

Едва ли преработката е направена по шаблон, за да върнеш конструкцията в първоначалния ѝ вид.

В зависимост от това, с което разполагаш като компоненти, от поставените си задачи и желанието да конструираш, може лесно (и забавно за хобито) да сведеш конструкцията до крайна, работеща конструкция - вече не е сложно с новите компоненти.

Огледай блоковете какво е останало от тях, какво липсва. Грубо описание за необходимите възли на TRX:
- за приемника: филтри, УВЧ, смесител, хетеродин, филтър МЧ, МЧУ, ЧД, скуелч, НЧУ и др.
- за предавателя: микрофонен у., кв. генератор/и, умножител/и, драйвер, крайно стъпало, филтри и др.
- общи възли: захранване, комутация/и и др.

За всеки от възлите реши:
- да го възстановиш ли в първоначалния му вид?
- леко да измениш схемата/те върху наличните платки?
- да конструираш нов възел?

Понеже преработката на старите възли/изработката на новите възли/ е невъзможно да се извърши за един ден, оставяш всичко да е последователно във времето, с поглед на схемите и блоковете и винаги с желание и мерак. Разбиваш си задачите "на части": днес: микрофонен, утре: МЧУ..., следващата седмица: крайно стъпало... Днес - 10 мин занимания, утре - половин час, събота и неделя - повече. И след неопределено време (седмица, месец/и, година/и) конструкциите би трябвало да са работещи.

Бих сменил кварцовия/те генератор/и със синтезатор. Другите възли бих проверил/възстановил ако не 1:1, то поне близко до оригинала.

По този ред на мисли имам преработени/конструирани няколко TRX. Заниманието е често дългосрочно във времето, като емоциите от конструирането са строго положителни! Често самата мисъл за конструкцията е достатъчна за ежедневното приятно настроение (мисли за схеми, начин на конструиране на блок и др.) и то на места, където е невъзможно да се запоява и конструира (напр. на работата: в малкото свободно време :П). Както и удоволствието от последващата многогодишна експлоатация. Това е хобито - правиш го за положителните емоции от конструирането. Иначе: върви и си купи готово.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2022, 11:54 

Благодаря за отговора. В случая мисля да се огранича на първо време само с "подкарването" им, тъй като ще ги ползувам за резерва. За всекидневна работа ще се излиза с Лен 160. По нататък евентуално мога да си поиграя ако времето позволява. Така или иначе след затварянето на завода в Горубляне направата на кварцове по поръчка е скъпо и леко безмислено занятие та един синтезатор би бил добро решение.
В същност единственото което искам да направя е да ги пусна вместо на RTTY на ЧМ.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 16 Яну 2022, 21:52 

Чух, че в София някъде правели кварцове по поръчка, но минимално за 100 лв., не знам доколко е вярно това обаче.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2022, 22:43 

Да, има такова нещо. Някои от бившите работници от военният завод в горубляне са основали фирма чиито цех/офис се намира в Чепинци. Не съм звънял още, но ще проверя при първа възможност. Не е много далеч от къщи. Иначе колеги ми препоръчаха фирма в Чехия. Ще пусна координатите и на едните и на другите тук в случай че някой има нужда.

http://www.piezoquartz.bg/

http://www.krystaly.cz/en/

https://www.sitime.com/

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]