www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 16 Юни 2026, 04:28

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Май 2026, 07:48 
Аватар

Внасянето на АДЧ е сравнително лесно, настройката не е лесна. Автоматично настроена няма да стане от самосебе си.

Набави си LC-метър: да измерва правилно поне в μH. Една формула е и ще си навиваш бобини/трептящи кръгове сам с всякакви налични тела и сърцевини.
Намери си подходящ честотомер. Преди 20-30 г. се намираха автомобилни радиокасетофони с модул честотомер, с прескалер LB3500 и TA7265 или TA7267.

Схемата хич не е "за начало" :) ни за изработка, ни за настройка. С три усилвателни стъпала ОЕ по IF от 10,7 MHz и генератор без буфер на 97..117 MHz, с честотен дискриминатор на диоди и самоделни бобини ... :smt045. (Като видиш филтриращ кондензатор на захранващата шина през 5 см) бъди сигурен, че авторът също знае за печатните платки :). Видеото е демонстративно: че и на бредборд може и на 100 MHz :).

C4 мястото му не е там (но и така "пее" на 100 MHz (на бредборда)). Нa платка, близо до емитера: може и да не "пее".

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Май 2026, 08:29 
Аватар

Ами... LC метър си имам. Вярно, че е от китайските, той мултифункционален тестер, предполагам се сещаш за кои говоря. Бобини не съм мерил, но за електролити при ремонт ми върши идеална работа. Честотомер нямам, но пък си имам осцилоскоп и мисля, че ще свърши работата :wink: По отношение на това дали да се навиват бобини или да се ползват готовите филтри с екраниран корпус... Второто не е ли по - доброто решение тогава когато търсим по - качествена изработка? Наистина последните години съм се занимавал повече с ремонти отколкото да правя някакви неща, а когато дойде до реализацията на радио схеми не съм правил изобщо нищо. Даже главно съм се занимавал с FPGA и STM32. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Май 2026, 08:44 
Аватар

Пробвай някой друг FM-приемник с по-малко компоненти, примерно CXA1191S.
Три бобинки са. Аналогово радио "всичко в едно": от антената до високоговорителя.

Или примерно KT0936. "Пее" нормално. Но е .. скучно радио -> все "пее" :).

Или FM-приемничета с управление от микроконтролер. Нямат и една бобина.
За конструиране откъм радио-частта отново са скучни: запояваш, зареждаш им регистрите и те "пеят".

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 17 Май 2026, 14:38 

Може да погледнете тези приемници:

https://radiokot.ru/start/analog/practice/05/

https://radiokot.ru/start/analog/practice/19/

Има препоръки за изработка на бобини и настройка.

Може да се започне и с платка от джобно FM радио като донор за части.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Май 2026, 06:17 

Използвай някоя по-модерна схема, напр. TDA7021 все още се намира :D

Прикачени файлове:
TDA7021.jpg
TDA7021.jpg [ 113.08 KiB | Прегледано 1090 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Май 2026, 23:45 
Аватар

Ехх... схемата на регенеративния приемник не тръгна. Понеже, обаче вече е доста късно смятам да я погледна утре отново. Сайта, който nsurfer е пуснал е уникален! Може би тези схеми имат "най-завършен" вид и удовлетворяват търсенията ми. Нека подкарам този, пък сетне с кеф бих седнал да се пробвам и с някой от дадените в радиокот!
Поздрави и приятна почивка, хора! :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 25 Май 2026, 20:26 
Аватар

electric написа:
... на регенеративния приемник не тръгна ...

Снимка?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Май 2026, 20:27 
Аватар

Тъй, разтурих старата платка, и я направих наново. И пак нищо. Ни вопъл, ни стон. На емитера на Т1 напрежението е с около 1V по-голямо, а на емитера на Т4 с около 0,2V. Ако на някой му се занимава да реализира схемата и да даде обратна връзка ще съм благодарен! :)
Прикачени файлове:
regen_radio1.jpg
regen_radio1.jpg [ 109.17 KiB | Прегледано 857 пъти ]

Прикачени файлове:
regen_radio2.jpg
regen_radio2.jpg [ 195.45 KiB | Прегледано 857 пъти ]

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Май 2026, 20:42 
Аватар

И транзисторите са?
С тези платки на 100 MHz не става. Трябва много маса, напр. на неразяден стъклотекстолит като GND и обемен монтаж. Там всичко заработва (примерно до 1 GHz).
НЧУ лесно можеш да провериш дали е в режим и дали усилва.
За генератора: доближаваш VHF честотомер до бобинката му и измерваш. Ако не стига амплитуда или се срива генерацията през 1-2-10 pF: измерваш към масата му, там има RF и не събаряш генерацията.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Май 2026, 23:17 
Аватар

НЧУ си работи. Тествах го с генератора и няма проблем. Тези дни ще тествам ВЧ частта. Накрая ще купя един кит и да знам, че съм приключил... :evil: :evil: :evil:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Май 2026, 08:22 
Аватар

electric написа:
... Накрая ще купя един кит ...

Особен смисъл в това няма. Aко ще е така, пусни си телефона/телевизора и слушай.

Магията на радиото е в трудността за изработка: от звука в предавателя -> през ефира -> до звука във високоговорителя.
Първи опит ... после втори, четене, мислене, пробване, .. после 5-ти .. 10 .. 223 ..
След определен брой опити приемниците ще започнат да стават 90-100% успешни.
След още друг брой опити "ще виждаш пътя на тока" :crazy.
Магия :biggrin.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 08 Юни 2026, 20:34 
Аватар

Извинявам се за доста закъснелия отговор, ама... Та, последвах съвета на LZ2WSG и имаме успех!!! От говорителчето се чува звук. Единствения проблем е, че звука е просто пръщене :biggrin . Не хващам нищо, а не се чува и пищене... Може би тази събота и неделя ще съм по-свободен и мисля да го прегледам със скопа. Някаква идея гоооооре-долЕ какво трябва да видя? Отворен съм към всякакви съвети. Специални поздрави за nsurfer! Сайта е страхотен човече, даже си харесах схема. Ама нека първо накараме тая да заработи. green_cooler
Поздрави! :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2026, 19:50 
Аватар

Мдааа... След няколко опита установих, че LZ2WSG се оказва прав. Ще трябва да взимам LC метър. Наличния просто не ми върши работа. Засича бобините, като съпротивления, а това значително затруднява работата ми. Та бих се радвал да споделите вие какво ползвате, отворен съм за мнения и впечатления.
Поздрави! 8)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа