За конструкция използвам LCD1602 (4x батерии, +6..5V). Устройството работи до пълното изтощение на батериите, далеко под 3,3V, но дисплеят не работи примерно под 4.1V. Всъщност работи, но избледнява до нулева видимост.
За работа на ниско захранване ми е необходим инвертор за отрицателно напрежение (-1..-3V, за нищожен ток) към извода за конртастност Vo на дисплея.
За бърз тест пуснах PWM от Arduino и добавих диоден умножител. Дисплеят така работи на ниското напрежение, но ми се ще инверторът да е хардуерен, за по-голяма независимост и напр. за да не заемам допълнително ресурсите на микроконтролера. Специализирани ИС не ми се търсят (MAX660, MAX7660, за които на платката на дисплейчето има оставено място за запояване). Ще тествам напр. генератор с логически елемент/ти, но би било добре напрежението да е стабилизирано, за да не се променя контраста в зависимост от промяната на захранването. Необходимо ми е консумацията да е много ниска, както и да няма големи внесени смущения (радио-конструкция).
PWM:
Код за потвърждение:
const int gen = 10;
pinMode(gen, OUTPUT);
analogWrite(10, 127);
Други готови решения?