www.kn34pc.com
https://www.kn34pc.com/forums/

Намаляне тока на LED подсветката на LCD телевизори
https://www.kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=20&t=988
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 25 Фев 2019, 04:16 ]
Заглавие:  Намаляне тока на LED подсветката на LCD телевизори

Здравейте, слабото място на всички LED LCD телевизори е тяхната подсветка. Токът й обикновено се регулира от настройките в менюто за картината, което върши работа, но за определено време, понеже пусковият ток остава неизменен и най-често тя се поврежда в момента на включването на телевизора. Токът не може да се намали по конвенционалният начин, както някои техници се заблуждават - чрез добавяне на допълнителен LED-елемент или резистор, поради причината че токът на подсветката се регулира автоматично и колкото и елементи да добавим или премахнем, той няма да се промени и тя ще продължава да гори. Освен това при някои телевизори елементите им са с по-голяма мощност от стандартната и подмяната на LED лентата или елементите с такива от друг телевизор, те веднага се повреждат. Токът не може да се намали дори и чрез намаляне преднапрежението на регулиращият подсветката транзистор, тъй като микро контролера непрекъснато засича всяка промяна в нейната консумацията.

Затова трябва да се търси алтернативно решение. Така вместо да се чудим как да намаляме токът, трябва да направим точно обратното - да увеличим консумацията й. За целта трябва паралелно на захранването на подсветката да свържем един резистор с мощност около 15W и със съпротивление 1,5К-ома. Но тъй като такъв резистор е много обемист, можем да свържем например две съпротивления по 7W последователно и със тойност по 750 ома или ако практически е по-удобно да ги свържем паралелно, но с двойно по-голямо съпротивление, т.е. по 3К-ома. Но тъй като 7W резистори трудно се намират, можем да свържем 3 бр. по 5W от цементовите. Практически аз не съм го пробвал със съпротивления, а с една крушка 40W /220V свързана през резистор 330 ома, при захранващо напрежение със свързана лампа 150V. Този товар смъква напрежението с около 10V и с около 0,2V на всеки елемент при 45 бр. елементи на 39" телевизор Sharp. Лампата я свързах временно само докато сглобя дисплея, защото при този телевизор за разлика от другите няма максимален пусков ток и след това намалих подсветката от менюто и махнах лампата. Единственият проблем който остава е че потребителят по никакъв начин не трябва да променя настройките, било то в режима на картината (Динамичен, Естествен и т.н.), може само да регулира контраста, яркостта и цветността.

Вместо съпротивление, можем да свържем и лавинен диод от типа R2K, R2M или варистор, както и платката с LED елементи, свалена от някоя непотребна LED крушка или лента за домашно осветление. Лавинният диод или варистора биха угасили големият стартов ток, а работният да остане непроменен. Проблемът е че работното напрежение на диода или варистора трябва да бъдат точно подбрани или да се получи чрез последователното свързване на няколко елемента.

Автор:  peppone1 [ 03 Апр 2019, 18:55 ]
Заглавие:  Re: Намаляне тока на LED подсветката на LCD телевизори

За телевизор 32'' LG с 18 бр. Led елементи съпротивлението трябва да е 1K и с мощност 5W. Това съпротивление смъква напрежението с около 8-9V, при захранващо напрежение от 78V с резистора пада на 70V. А при намалена подсветка на 23 степен от 35V, напрежението пада на 30V. Което показва че съпротивлението намаля не само пусковият, но и работния ток, което не е проблем и размерът на резистора съвсем не е голям и най-подходящи са цементовите резистори.

Методът с лавинните диоди не става, тъй като консумацията им е много малка.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/