www.kn34pc.com
https://www.kn34pc.com/forums/

Настройка на R-Y и B-Y в Secam модула
https://www.kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=20&t=794
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 01 Авг 2013, 16:52 ]
Заглавие:  Настройка на R-Y и B-Y в Secam модула

Здравейте, поради стареенето на сърцевините във филтрите при повечето стари телевизори се разглася цветовата разлика R-Y и B-Y в Secam модула. Понеже няма информация за това как се настройват и с какви уреди, аз ги настройвам на черна картина, например при широкоекранните филми, леко осветена при максимална цветност на система Secam, така, че цветните снежинки (червени, зелени и сини) да са енднакви на брой. Ако зелените са малко, понеже зеления цвят е константа и се взима от яркостния сигнал Y, затова трябва да се намалят червения и синия цвят R-Y и B-Y, докато се изравнят със зеления. Въпроса ми е дали има генератори с таблица на Secam или преобразувател от Pal в Secam, щото вече никъде не се излъчват програми в този стандарт.

Автор:  geoschev [ 25 Дек 2013, 15:37 ]
Заглавие:  Re: Настройка на R-Y и B-Y в Secam модула

Здравей колега,филтрите за декодирането на R-Y I B-Y се РАЗСТРОЙВАТ а не разгласят.Правилната им настройка се извършва с генератор на цветни сигнали с бяло поле.Позадрави Гъошев -LZ1ISG./

Автор:  peppone1 [ 18 Авг 2019, 20:12 ]
Заглавие:  Re: Настройка на R-Y и B-Y в Secam модула

Тъй като се снабдих с един генеротор Ласпи ТТ-03, то за мое учудване и голямо улеснение са направили именно такова копче, което да превключва на черен фон. Така при максимална цветност, снежинките и най-малкото "замърсяване" моментално лъсват, още при докосване на филтъра за съответния цвят. Това дава възможност с много голяма точност да се настроят цветовете, нещо което не е постигнато дори и при фабричните настройки в телевизорите и в тези с цифрово управление.

На бял фон, снежинките и замърсяването не могат да се видят добре, поради проникването на яркостния сигнал от черно-бялото изображение в цветното и така цветовете при голяма яркост избледняват. Също и от не добре настроен баланс на бялото, неговият отенък може да ни заблуди. Така настройката на бяло поле ще бъде много неточна и трудна и при тъмните участъци може да има голямо замърсяване на цветовете. Мисля че някои генератори могат да изключват яркостния сигнал и да възпроизведат само цетният, но това е равнозначно на увеличаване на цветността, която наситеност при нормален телевизионен сигнал не може да се постигне.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/