www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 14 Окт 2019, 21:06

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2008, 20:43 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
(много)Начинаещ съм. Ако някой има желание да помогне...да пише
иначе ето какво питах в друг форум по този въпрос:


Първото което искам да изясня е че НЕ съм професионалист и не разбирам много от електроника. (може би съвсем малко )(самия факт че питам за Юност мисля че е достатъчен) Но все пак питам. Минавам направо на въпроса.- Телевизора няма никой да го гледа (може би освен мен) та с една дума се "уча" на него (едва ли ще науча много защото - най-добре се усвоява нещо когато теорията и практиката вървят ръка за ръка - както пише по книгите) та с една дума не е спешно но не ми се и чака дълго.

Телевизора работеше, след това картината се наклони леко , появиха се хоризонтални линии през 1,5-2 см няколко месеца по-късно картината изчезва - остава светъл екран с по-светли от него линии,но звук има. В деня в който реших да го отворя , пробвах го (точно преди да започна) и чух как звука бявно затихва и в един момен спира. След повторно включване никакъв звук , бял екран (по-скоро сив) със бели линии.
Регулирането на яркостта работи , котраста не , крайния тр. на видеусилвателя беше отишъл, но не го смених (замерих го с блокгенератор - но не знам дали работи точно, защото схемата я сглобявах аз и трансформатора го навивах аз та не съм сигурен дали мери точно но с други транзистори се получават генерации) R164 също беше изгорял - смених го. всички КТ315 са заменени с нови със същите групи (като и новите съм ги проверявал преди монтаж). T17 и T19 са проверени (и работят ама не мога да дам гаранция) както и T1 T3 T4 T6 T8. Някои електролитни C -сменени. Мисля че всичко от интегралната схема до говорителя работи ( вързах един проводник към анода на д3 и то започна да хваща някакви радиовълни). Захранващото напрежение от стабилизатора е точно 12V . Като меря на крачетата на някои транзистори има разлики(спрямо напр. дадени на схемата ) от порядъка на 1-2V (например база и емитер на T1). Няма видимо изгоряли резистори (или счупени) или пък кондензатори.

Като за начало се опитвам да оправя звука - ама нищо не става.

Знам че знам много по-малко от минималното за ремонтиране на нещо такова, но вече съм страшно фръстриран от неработещи схеми. иначе гледам малко по-малко да изчета квото мога от книгите на сайта http://www.kn34pc.com/



Ако смятате за правилно трийте тази тема възможно най-бързо за да не чакам отговор. Благодаря предварително на всеки който отговори (ако накой отговори изобщо)


Последна промяна wisi на 09 Ное 2008, 00:37, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Юност 402BC
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2008, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1010
Местоположение: Силистра
Предполагаем дефект - междинночестотен усилвател или веригите около него - АРУ, видеоусилвател. Подмени електролитните кондензатори за начало в тия блокове, като обърнеш внимание първо на C58, C69, C27. Съмнявам се във веригата на АРУ. Провери германиевия транзистор Т17. Провери и диодите Д8 и Д7.

Т8 също можеш да провериш.

Ако имаш съмнения в здравината на германиевите транзистори, отвори "Справочник за транзистори" на Атанас Шишков на стр. 14, макар измерването там да е със стрелкови уред.

Поднямата на всички КТ315 не трябваше да я правиш заради промяна в режимите им. Да предположим, че новите имат същите параметри :D Поне не са китайски със сигурност.

Успех с ремонта, ще помагаме доколкото можем, стига телевизорът да не е повреден много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2008, 16:14 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
транзисторите които съм проверявал съм ги проверявал с уреда описан точно под начена за проверка на транзистори в тази книга (стр16). Защото не мислих че някой ще отговори толкова бързо http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=248583#248583


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2008, 18:01 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
Нармално ли е никой да не отговаря на темата, след първия отговор, който беше неочаквано незабавен? :?: :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2008, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1010
Местоположение: Силистра
Явно форумът не се чете от много хора :cry:

А аз чакам резултати от сменените кондензатори и проверените германиеви транзистори :lol:

Не казваш как върви ремонта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2008, 19:49 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
Съжалявам че оговарям така, но смятам че трябва да спра да питам (още повече в интернет ) по тези въпроси, защото явно все още не знам достатъчно. > http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=4 ... 7%E2%F3%EA

Просто не виждам смисъл да губя времето на хората. Явно съм прекалено нвекомпетентен. Сега, напоследък много такива хора като мен, за съжаление... :cry:

Все пак, ако нямате нищо против, ще продължа да пиша за телевизора. (това не е молба а само въпрос)

И наистина е жалко, че форума към такъв добър сайт не се посещава от много хора. :( :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2008, 22:32 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
До колкото знам АРУ - е Автоматично Регулиране на Усилването - обаче на какво? За Тунера, за Междинночестотния усилвател или и двете. Също друг голям пропуск от моя страна е че не знам точно кое на схемата е АРУ. - Дали "установка уровня АРУ" или онова до него? Всъщност не ми се вярва двете да са АРУ защото мисля че синхронизиращия сигнал минава през R44 C56. Тук още нещо странно виждам - С абсолютно цялото си уважение , имам чувството че на схемата има малка грешка, и общия полюс на C91, C73, C69, емитер на T21 трябва да е свързан с маса, а не общия полюс на Д8, R166. То по същата логика и колектора на T34 не е свързан с R189 към R184, но това са подробности


Диодите са изпровни, транзисторите и двата съм ги проверявал с онзи уред на стр.15 на книгата и не искад да ги разпоявам повторно за да не повредя пистите, другото което не знам е - под проверка имате в предвид сваляне от платката и проверка, или не?


Промяна в телевизора (образ и звук ) няма .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2008, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1010
Местоположение: Силистра
Влияе ли на настойката R73 или не? Отпои от платката Т17 и замери прехода Е-К. "Онзи уред" явно е оммер. Пробвай да пуснеш телевизора дори без транзистора, нищо няма да му стане. Смени транзистора за проба. Ако нямаш - ще пращаме в пакетче. Измери/подмени C69, C27, C58!

Oбщият полюс на Д8, R166 въобще не е закачен никъде на маса.

Релизирано е ключово АРУ. Веригата Д8, R166 запушва Т17 по време на синхроимпулса.

Имаш ли желание да ремонтираш телевизора или не?

Ако не обясниш подробно какво си направил до момента, какви елементи си сменил, какво се е получило, това ще е моят последен коментар по темата.

Не можем да гадаем насляпо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2008, 00:18 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
Да, имам желание да го ремонтирам. Утре ще проверя каквото сте писал и ще пиша по-подробно.

Проверени са : Д3, Д4, Д7, Д8

Проверени са :Т1, T3, T4, T5, T8, T17, T19 С уреда на 16 стр. прикачил съм го(объркал съм се че е на 15, :oops: )

Сменени са: T7, T9, T16, T21 Но T9 Не съм го монтирал все още, защото се колебая за изводите (и също не знам дали всички транзистори в еднакъв корпус са с еднии същи изводи).

Сменени са: C40, C34, C79, C54, C59, C58, C123, C29 (C110 и C112 също са били сменяни, но много отдавна и не от ме - така че не знам сега дали да ги сменям отново).

Също не мога да разбера C93 електролитен ли е? - Нито на него, нито на платката или на схемата има означение. Знам че той няма отношение към тая работа, обаче нали ми е точно пред очите, нямаше как да не питам. :roll:

Врътнах малко R73 но промяна няма.
Знам че не му е тука мястото, обаче снощи случайно дадох на късо R 189 -5.1Ohm на около 0,5W и питам: мога ли да го заместя с 2 по 10 успоредно ( проблема е че те са по 2W и ако пак стане късо ще е страшно (може би мога да намеря по 0,125W но ....

На Т17 Rпр. и Rобр. са повече от 2000kOhm без него промяна няма.
KT209 нямам но имам мп40.


Прикачени файлове:
picture.rar [334.46 KiB]
838 пъти
Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2008, 13:57 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
Не отговаряте защото нямате време (например ) или защото аз обърках нещо?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2008, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2006, 18:24
Мнения: 1010
Местоположение: Силистра
От много смени на електронни елементи така става понякога.

Намери човек, който да ти помогне/оправи телевизора. Чрез форуми според мен телевизор не се правя. Поялник трябва и ръка, която да го хване и насочва в правилната посока.

Успех в ремонта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2008, 15:33 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2006, 19:12
Мнения: 70
Споменаваш, че има сив, а не бял екран. Аз имам Юност 603 и ми се случи такава беля, оказа се повреден диод 5ГЕ200АФ във високоволтовия изправител. Купих нова каскада и се оправи. Говориш за АРУ - то влияе на усилвателните стъпала във ВЧ и МЧ стъпала едновременно. Въведено е за да не се претоварват следващите стъпала от прекомерно силен сигнал и да се получават изкривявания във видеосигнала. Измерването на режимите на работа на отделните стъпала може да те доведе до някаква причина за отказа на телевизора. Не е лошо да намериш осцилоскоп и да провериш наличието на отделните осцилограми посочени на схемата, като започнеш отзад напред.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2008, 22:45 
Offline

Регистриран на: 29 Окт 2008, 20:35
Мнения: 57
Местоположение: Пловдив
Няма повреди в каскадата ( сменял съм я с друга и работеще по същия начин).
Казвам че свети сиво, защото линиите са по-бели и освен това си е по сиво :? но смятам че това е заради транзистора(крайния на видеоусилвателя) защото според мен той намаля още повече напрежението на катода и оттам кинескопа свети повече ( или нещо такова. :roll: ).
Благодаря за информацията и се надявам в най скоро време да пиша къде е проблема.

Пуснах един честотен генератор на около 1MHz по базите на тр. и имаше реакция. - появихя се черни точки (или нещо такова ) по екрана които се местиха. Така ставаше и от СТ2. След това вързах тунера - нищо, вързах друг -(от 401Д) който е разделен на СК-Д-20 и СК-М-20 и когато включа прекключвателя на СК-М-20 и вържа антена - хващам "някви" радиа или звук от телевиз. канал. В момент на "хващане" на екрана се появяват черни линии или нещо такова - изобщо образа се променя, но не мога да преценя дали това е от влизане на звук в образа или несинхронизирана линейност ( май за това отговарят т19 и т21). Но не знам как би могъл звука да "влезе" в картината (имам в предвид дали е от там от където звука ,картината и синхр. за отклонителните се отделят или пък от захранването на блоковете или пък от АРУ-то).

Другия ми въпрос е - възможно ли е в моя случай някой тр. да се е пробил по такъв начин че управляващата го верига да се свърже
пряко с управляваната(така тр. няма да усилва но сигнал ще стига до следващите стъпала.

И третия ми въпрос е - колко чувствителен трябва да бъде МЧУ (нали така се казва от т1 до т7) ? Например ако свържа към СТ2 пров. 20см би ли трябвало да хване нещо или не?

Още разлики м/у схема и тв. - R69 към R73 се свързва към r189 (изхода към схемата) та там пише че трябва да има към 10,5 V а има 11 и нещо - притеснявам се защото там е вързана отоплението на кинескопа и да не прегори :? :(

Как да махна хоризонталните линии? > Оказа се че навивката на тр8 между ст7 и маса е прекъсната - смених го с друг и се оправи.

:!: :!: :!: :D :D ИМА ОБРАЗ - пуснах кабелната и на трети обхват хванах някъв канал съвсем слабо < ама и аз съм един... - всичко си работи много добре и хич не е слабо, но кинескопа свети слабо и няма голям контраст
Но на катода на д24 има 262V а трябва да са към 300. Като на емитера на т39 има 11,4V - и въпроса ми е- дали кинескопа свети слабо защото е остарял (и скоро съвсем няма нищо да се вижда :( :cry: :cry: :cry: :cry: ) или пък заради друго нещо (каскадата съм я сменял със същата от по стар юность иработи по същия начин), мога да го занеса в сервиз да измерят високоволтовото напр., но ми се ще първо да разбера защо напр. на катода на д24 не е 300V и дали проблрема е в това (това напр. май зависи от конд. свързан между него и маса) а със същия конд. от друг юност напр. е 253V.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
Форумът се задвижва от phpBB® Forum Software © phpBB Group
Преведено от yarnaudov.com