www.kn34pc.com
https://www.kn34pc.com/forums/

Финезия 1, 2 и 3 - митове и истина
https://www.kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=18&t=1146
Страница 1 от 1

Автор:  chronometer [ 09 Юни 2023, 13:24 ]
Заглавие:  Финезия 1, 2 и 3 - митове и истина

В началото на осемдесетте години завод "Електроакустика"-Михайловград /сега Монтана/ започва сглобяването на полския касетен дек Unitra M536SD Finezja1. Впоследствие се усвоява и стационарния касетофон Unitra M551S Finezja3, който външно прилича на дека, но е с добавен транзисторен усилвател и има известни промени по схемата. Междувременно сглобяването на двете изделия е преместено в ЗЕНА-Толбухин /сега Добрич/.
Тъй като на нашия пазар не се появява изделие с официалното название Финезия 2, а в природата няма празноти, сред аудио феновете се шири схващането, че това е наименованието на "дървената" Унитра М531S, наричана така заради корпуса си, изработен от имитираща дърво пластмаса. Това, разбира се, не е вярно.
Оказва се, че Finezja2 действително съществува и това е полският стационарен касетофон Unitra M537S, който е много сходен с Finezja3, но е изпълнен с долби процесор като дека Финезия 1, а не с полската редукторна система, която виждаме при Финезия 3. Тоест, "двойката" е "единица" с добавени предусилвател, тонкоректор и крайни стъпала. Този модел не е предоставен за сглобяване от нашите радиозаводи.
Известно време след пускането на Финезия 2 на полския пазар, производителят се усеща какъв "автогол" си е набил с нея. Поради идентичността на качеството и разширените експлоатационни възможности на "двойката" спрямо "единицата", продажбите на Финезия 1 рязко намаляват за сметка на увеличеното търсене на Финезия 2. Дори и тези потребители, които търсят дек, който да ползват с отделен външен усилвател, купуват не Финезия 1, а Финезия 2, тъй като за малко по-висока цена получават и вграден усилвател, който никога не е излишен.
Същевременно заводът трябва да плаща лицензионни такси на "Долби лаборатория" заради използването на тяхната шумопотискаща система. Тогава инженерите, под натиска на търговците се принуждават да влошат изделието, като премахнат долби системата и я заменят с някаква полска версия, носеща названието RS. Същевременно променят малко и схемата на записващия и възпроизвеждащия усилватели, така че вместо постигнатата честотна лента от 40-14000 херца на хромдиоксид при единицата и двойката, горната честотна граница на тройката не превишава скромните 12500 хц, не без "помощта" и на по-лошата глава. Съответно, от надписа на предния панел отпада надписа HiFi, тъй като изделието вече не покрива изискванията за това. След което драгите купувачи са принудени да избират между нисък клас, но все пак HiFi дек Finezja 1 и откровената ширпотреба, но с усилвател Finezja 3. Същевременно братята българи получават карт бланш да си сглобяват влошената Финезия 3, без дори да знаят за "двойката".
Ще се опитам да постна снимки на трите модела за по-голяма яснота.
Прикачени файлове:
Finezja 1.jpg
Finezja 1.jpg [ 135.14 KiB | Прегледано 7582 пъти ]

Прикачени файлове:
Finezja 2.jpg
Finezja 2.jpg [ 366.79 KiB | Прегледано 7582 пъти ]
Прикачени файлове:
Finezja_-_3.jpg
Finezja_-_3.jpg [ 55.59 KiB | Прегледано 7582 пъти ]

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/