www.kn34pc.com
https://www.kn34pc.com/forums/

Алтернативен филтър разширяващ обхвата на високоговорителя
https://www.kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=18&t=1003
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 12 Юни 2019, 09:27 ]
Заглавие:  Алтернативен филтър разширяващ обхвата на високоговорителя

Здравейте, темата може да се разгледа като разширение на предишната тема "Алтернативен компромисен метод за корекция на филтрите в тонколоните", с тази разлика че тук нямаме филтър който да коригираме, като изключим реактивният товар, който представлява високоговорителя. Филтърът е много прост и се състои само от едно активно съпротивление, свързано последователно на високоговорителят. Този филтър работи само при нискоимпедансни високоговорители, при които главен недостатък е голямата им индуктивност, поради която се наблюдава затихване в областта на високите честоти. Ето защо нискоимпедансните широколентови високоговорители с голяма мощност не възпроизвеждат достатъчно добре високите честоти, така както високоимпедансните 8, 16 ома и т.н. Затова те се нуждаят от допълнителна корекция, например като изкуствено увеличим активното им съпротивление чрез добавяне на външно такова. Разбира се външният резистор ще угаси голяма полезна мощност, отделена в топлина. Така увеличаването на общото съпротивление на веригата ще превърне високоговорителя в изцяло активен товар. Съпротивлението ще угаси и малка част от ниските честоти, но за сметка на това значително ще увеличи високите.

Забележка: Нека не се бърка действието но този филтър с обикновените филтри за тонколони и тонкоректорите, които изрязват честотната лента. Този филтър нищо не изрязва, а просто премахва вредната индуктивниост на високоговорителя. Както можем да заключим от формулата за импеданса.

Прикачени файлове:
9587707W.gif
9587707W.gif [ 15.62 KiB | Прегледано 3117 пъти ]

Автор:  peppone1 [ 14 Окт 2019, 01:08 ]
Заглавие:  Re: Алтернативен филтър разширяващ обхвата на високоговорите

Понеже индуктивността е правопропорционална на мощността на високоговорителя, защото се увеличаава и диаметъра на шпулата му, то филтърът ще е най-ефективен към големите субуферни автомобилни говорители, особено тези с импеданс 2 ома. Така съпротивлението може да вдигне горната граница, доближаваща се до горната граница на един широколентов високоговорител. Това е възможно, защото стесненият обхват на нискочестотните високоговорители се дължи не толкова на полипропиленовата мембрана, колкото до умишленото увеличаване на индуктивността чрез навиването на 4-слойна намотка и повдигане на централното ядро на магнита над нивото на междината в която попада звуковата бобина, така че частта от намотката извън процепа, играе ролята на бобина с желязна сърцевина, свързана последователно с говорителя, т.е. нискочестотен филтър.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/