www.kn34pc.com
https://www.kn34pc.com/forums/

Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!
https://www.kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=17&t=816
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 28 Апр 2014, 23:42 ]
Заглавие:  Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!

Здравейте, искам в тази тема да съберем практически съвети за ползата от ненужните уреди и части.

Електролитни кондензатори:
Вместо да ги изхвърляме можем да използваме гумената тапа като подложка за нов кондензатор, там където дупките на платката не пасват с новия кодензатор или просто да го повдигнем над платката за по-добро охлаждане. Забележка: натиска между кондензатора и тапата не трябва да е много голям, понеже може да разкъса спойките и кондензатора да падне. Затова ако след 24 часа забележим кръгче около върха на спойката, кондензатора трябва да се отпусне.

Транзистори TO-220:
От изгорелите транзистори с корпус TO-220 може да се изработи притягаща шайба за нов транзистор. За целта с чук се отчупва бакелитовия корпус и с клещи секачки отрязваме медната пластина, оформяме я с пила и я слагаме на новия транзистор. Изводите на транзистора можем да използваме за удължаване на друг счупен извод или като цокъл на някоя платка.

Ел. ключове и контакти:
От непотребен ел. ключ или контакт можем да използваме болтовете и квадратните гайки с резба 3,5 мм., които стават идеално за притягане на транзистора TO-220, а квадратната гайка идеално замества притягащата шайба, над пластината на транзистора.

Схема "Грец":
Ако са изгоряли само двата диода на положителната или отрицателната страна, то другите 2 диода са свързани паралелно и можем да ги ползваме като един диод на 2 пъти по-голям ток. Ако е изгорял само един диод, шунтираме другия от същата страна и пак получаваме двойно по-мощен диод. Ако имаме 2 изгорели схеми, можем да сглобим двупътен изправител, двойно по-мощен. Това е възможно, при условие че двата диода са с идеално равни параметри, за разлика от транзисторите при които мощността се сумира, дори и с големи разлики в параметрите. Тази комбинация се използва и във фабрични схеми, където не е възможно монтирането на голям мощен транзистор, например в някои автомобилни радио-CD касетофони.

Коаксиален кабел 75 ома:
Обикновения антенен кабел, след оголването му, можем да използваме парчето шлаух и да го наденем върху по-тънък кабел и да го свържем към буксата и конекторите без удебеляване с изолирбанд, който след време изсъхва и се разлепва. Добре е да събираме парчетата шлаух от всеки един проводник и кабел.

Кабелни превръзки "свински опашки":
Омръзна ми когато минавам по улицата, забелязвам че много майстори изхвърлят отрязаните превръзки и нови, погрешка затворени, и аз да ги събирам. Но ако отрежем превръзката от страната, където е закопчана, то външния край свободно се изтегля по посока на стягането и опашката може да се използва многократно за връзване на други по-тънки кабели.

Автор:  peppone1 [ 25 Мар 2020, 02:55 ]
Заглавие:  Re: Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!

Нови електронни елементи:

Когато поставяме нов елемент като съпротивление, кондензатор, диод и др., отрязаните изводни краища можем да използваме за поставяне на мостчета върху платките, тъй като монтажни проводници с такова сечение трудно се намират. В някои случаи, когато няма изискване за съпротивление и ток, можем да използваме и опаковъчна тел като монтажен проводник. Трябва да се вземе под внимание, че тя по-трудно се запоява и е нужно предварително почистване и калайдисване с помощта на киселинен флюс. Можем също така да използваме и намотъчна жица.

Витлови предпазители 25A

От изгорелите патрони с дебелата шийка 25A, може да се направи мощно съпротивление, като в дупката се вкара парче спирала от някой изгорял реотан и после дупката се запълни с изолационният пясък. Кантала не трябва да е по-дебел от Ф0,50, защото няма да може да се затисне с капачките на бушона. В такъв случай трябва да се издълбае малък улей с ъглошлайф. Така полученото съпротивление, поставено обратно в порцелановата фасунка много добре ще се охлажда и същевременно ще служи като "Fuse-resistor" срещу късо съединение. Така съпротивлението с фасунката, същевременно и като предпазител може да намери приложение при направата на тестово табло с контакт за включване на ремонтирани уреди с малка мощност, като телевизори и др., които първоначално е рисковано да включим директно в мрежата, поради вероятност от късо съединение в захранването, от дефектирал елемент и т.н., то съпротивлението значително ще намали пораженията по платката. Достатъчно е съпротивлението да е 5-10 ома за да няма гърмеж и пушилка. След като сме приключили с ремонта, можем да отвием патрона и на негово място да сложим здрав предпазител.

За по-маломощни уреди може да се направи табло с крушки. Трябва да се вземе под внимание че крушката има 10 пъти по-голям начален ток от номиналният й.

Разклонители като тестово табло

От два разклонителя можем да направим мощно тестово табло за пробване на мощни консуматори като мотори, електрожени и др. За целта кабелите от двата разклонителя трябва да се свържат последователно и в единия разклонител включим мощен отоплителен уред (печка, бързовар, котлон), който ще служи като мощно ограничително съпротивление, а в другия разклонител включим тествания уред. Двата разклонителя или контакти за открит монтаж може да се закрепят на обща дъска. Това табло спестява нуждата от грамаден, скъп и дефакто непотребен трансформатор.

Изгорял КИТ-усилвател

Напоследък станаха модерни КИТ усилвателите клас Д, с голяма мощност и миниатюрни интегрални схеми с малък охлаждащ радиатор, а ремонтът им е скъп и често невъзможен. Предимството им е че повечето от тях са конфигурирани в мостово изпълнение и когато е изгоряло едното рамо от моста, усилвателя продължава да свири, но с постоянна съставка, която накрая изгаря и високоговорителя. Но ако свържем говорителя последователно с електролитен кондензатор, например 470uF, като плюса на кондензатора се свърже към здравото рамо, независимо дали е правият или инверсният изход, lвинаги плюса на кондензатора трябва да е към усилвателя, а минуса- към говорителя. Другия край на говорителя се свързва не към другия изход на усилвателя, а на маса, спрямо която се установява постоянно напрежение, но понеже говорителят е свързан през разделителен кондензатор, той угася това напрежение. Така усилвателя се превръща в обикновен "Single Edit" усилвател, но с 2 пъти по-малка мощност и за два пъти по-малък импеданс на високоговорителя. И за да станат и двата канала на стерео усилвателя идентични, трябва и на здравият канал да свържем по същия начин говорителя и така ще получим 2+1 Single Edit, а на третото свободно рамо свържем по-същия начин трети говорител, например субуфер. Трябва да се има предвид че звука няма да е 3-канален и субуфера ще свири на същия канал на което здраво рамо е свързан и другия говорител, но сигнала на субуфера ще бъде дефазиран, затова полюсите му трябва да се обърнат. Но в някои случаи това е предимство, например при предни и задни тонколони в автомобила, домашните кина и т.н.

Прикачени файлове:
Разделяне на 2-канален на 4-канален усилвател.jpg
Разделяне на 2-канален на 4-канален усилвател.jpg [ 25.03 KiB | Прегледано 7636 пъти ]

Автор:  LZ2WSG [ 25 Мар 2020, 12:55 ]
Заглавие:  Re: Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!

по-долу: т.1
Не хвърлям :wink и стриктно изпълнявам :blum1.

Прикачени файлове:
izv_wsg.jpg
izv_wsg.jpg [ 434.83 KiB | Прегледано 7630 пъти ]

Автор:  peppone1 [ 30 Окт 2022, 04:51 ]
Заглавие:  Re: Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!

Тефлонова лента:
Тефлоновата водопроводна лента можем да използваме като изолационна за изолиране на топлоустойчиви кабели в нагревателните уреди.

Автор:  lz2xl [ 30 Окт 2022, 18:23 ]
Заглавие:  Re: Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!

Последното е много лоша идея,тефлон ако се нагрее на 360 градуса получаваш куп токсични вещества и отровни газове.
https://www.chitatel.net/teflon/

Автор:  peppone1 [ 24 Мар 2023, 06:01 ]
Заглавие:  Re: Не изхвърляйте дефектните части, могат да ви потрябват!

Не съм казал да обвиваме изводите на реотана с тефлон, там въпросът е категоричен - керамични синци или стъклотръби. На такива места и силиконовите кабели се разрушават.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/