www.kn34pc.com
https://www.kn34pc.com/forums/

Проблем проблем след почистване на флюс
https://www.kn34pc.com/forums/viewtopic.php?f=17&t=746
Страница 1 от 1

Автор:  peppone1 [ 18 Май 2013, 19:00 ]
Заглавие:  Проблем проблем след почистване на флюс

Здравейте, понеже запоявам доста "студени спойки" на телевизионни платки, като използвам киселина, но след като ги изчистя с памучен тампон, напоен в етилов спирт 95% и ги пусна след около 2-3 мин. се получават паразитни връзки (чува се пращене при НЧУ, мести програмите при тунера, премигват цветовете при видео-усилвателя, чак изгоря и транзистора и т.н.). Очевидно след почистването остава нещо от спирта или от памука, а като измия платката с чешмяна вода се оправят, въпреки солите и варовика които съдържа. Питах фармацевтите в аптеката и ми казаха че етиловия спирт е най-чист и след като се изпари нищо не остава, но фактите показват друго. Сега използвам технически ацетон 100% и при него няма чак толкова смущения, но след 3-4 пъти почисване на едно място се появяват, а проблема е че тези паразитни връзки или капацитети остават за постоянно, даже и след 1 година пак се появяват. Преди да нанеса флюса не почиствам платката от замърсяванияга и окисите, понеже флюса е много силен и на чиста основа разрушава лаковото покритие на пистите. Затова след запояването и почистването не запоявам втори път, но ако се наложи първо нанасям колофонен разтвор и върху него капвам киселинния флюс и спойките стават идеално чисти и здрави. Най-вероятно памука съдържа вещества, които се разтварят от спирта и не се виждат по платката.

Автор:  lz2ch [ 18 Май 2013, 20:32 ]
Заглавие:  Re: Проблем при почистване на флюс

Аз използвам киселина само ако запоявам стоманени елементи, т.е. такива които трудно се калайдисват (трудно се спояват с калая). Що се отнася до платки не използвам никога, ама никога киселина. Не се знае каква е била повърхността на платката, какви мръсотии (които не се виждат с просто, а дори и с въоръжено око) е имало преди запойката, какви микроцепнатини има по платката, които не се забелязват дори и с увеличително стъкло и които могат да задържат компонентите образувани от употребата на киселината. Наличието на каквито и да било остатъци от съединенията на киселината с наличните компоненти (прах, малко влага, медни шини, изводи на електронните елементи) напълно допуска влошаването на режимите на ремонтираните устройства и като краен ефект посочените усложнения. Когато ремонтирам платки винаги предварително измивам със спирт, а после използвам обилно количество колофон, в смисъл около мен винаги пуши от поялника и мирише. Често потапям човката на поялника в колофона, по нея се задържа поне малка капка колофон, която се пренася и на платката и така улеснява спойката на елементите. Употребата на тънкия тинол (около 1мм диаметър) много улеснява монтажа на нови елементи, а в сърцевината му също има съставки от някакъв вид киселина. Моят метод е сравнително бавен, но никога не би довел до влошаване работата на устройството. Оставащият колофон не може да предизвика електрически пробив между шините и последващо разстройване на нечий режим на работа, защото има високо пробивно напрежение. Въпреки всичко колофонът е вид органична киселина(макар и неактивна), която след може би 10 години може да доведе до разяждане на шините и затова след употреба трябва да се измие старателно. Ако трябва да се запояват елементи на нова платка (първи монтаж), си правя флюс от колофон и спирт. Разтваря се сравнително бавно. Преди монтажа на елементите цялата платка покривам с този флюс, като използвам стара четка за зъби или друга подходяща четка.Предварително повърхността е обезмаслена с коресилин или спирт. Същото третиране се прави и след монтажа на елементите и настройката на платката. При това измиване платката добива и търговски вид. Надявам се нещо да съм помогнал.

Автор:  peppone1 [ 18 Май 2013, 21:35 ]
Заглавие:  Re: Проблем при почистване на флюс

Аз както споменах проблема не е от киселината а се появява след 2-3 пъти почистване със спирта. А с колофон не мога да запоявам студени спойки, тъй като вместо да ги почисти и запои, той прави точно обратното-отпоява ги и трябва предварително да ги очистя от окисите, което съгласи се е къртовски труд, ако трябва да запояваш към 100 спойки.

Автор:  peppone1 [ 20 Май 2013, 12:33 ]
Заглавие:  Re: Проблем при почистване на флюс

Гледам, че има спрей с течен флюс, но аз не искам да пръска по цялата платка и не знам колко е ефективен, та да не запойвам една спойка по няколко пъти. Пробвал съм различни непроводими флюсове и много мъчно се запоява с тях. На опаковката на киселината пише че се почиства с вода или спирт, а и фабрично платката се облива с киселина смесена с припой и след това се измива, а с какво друго се почиства киселината и пак повтарям, проблема е в спирта, защото като я измия с вода се оправя.Иначе за нови платки съм съгласен, че най-добра работа върши колофона, но при старите окислени платки не става без киселина, която се почиства много по-лесно. Ти каза, че платките ги чистиш със спирт, а с памук ли го нанасяш?

Автор:  LZ2WSG [ 20 Май 2013, 14:26 ]
Заглавие:  Re: Проблем при почистване на флюс

С "гасена" солна киселина съм запоявал преди 20 г. по спомен радиатор за кола :D

Имах запоени и някакви крушки за бягаща светлина към съединителните дебели проводници. След 7-8 г. случайно попаднаха от един кашон. Изхвърлих ги - корпусът на всички се беше полуразпаднал, независимо, че след спойката почиствах.

НЕ запоявам с киселина нищо след това. Вече има флюсове за всичко.

Платки чистя от остатъци от флюс и колофон с кореселин и памук, но послено попадам и на "менте" кореселин :П
Със спирт би трябвало да е също добре, но нямам чист, а със "спирт за горене" всичко побелява и става зле.

Автор:  peppone1 [ 20 Май 2013, 15:49 ]
Заглавие:  Re: Проблем при почистване на флюс

Забравих да спомена, че ползвам киселинен флюс, който съдържа цинков и амониев хлорид, фосфорна и др. к-ни и запойва много по-добре от солната, ако имаш предвид този зеления разтвор, аз ползвах такъв, но е много слаб и не запойва добре и потъмняват спойките около него, даже не може да запойва кантал, докато другия флюс запойва почти всичко и прави огледални, чисти и малки спойки, което е много добре за интегрални схеми с гъсто разположени изводи, букси и др. с никелирана повърхност и само да допълня че не е добре да се калайдисват многожични тънки кабели,тъй като влиза под изолацията и ги разрушава, както и обелва лака върху пистите и изтрива надписа на SMD съпротивленията, затова след запойване веднага го измивам. Също така е много подходящ за пукнати платки, като оголвам пистите и въху тях запойвам жичка, което с колофон, доста трудно става, след което ги измивам обилно с техничекси 100% ацетон ги заливам с епоксидна смола, която хем залепва много здраво, но и поема всички остатъци, които остават в пукнатините. За целта я нагрявам със сешоар за да се втечни и добре да проникне, като накрая платката става толкова здрава, като цяла.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/