www.kn34pc.com

Форум на силистренските радиолюбители
Дата и час: 15 Авг 2026, 06:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Един проект с AI
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2026, 06:35 

Имам едно старо автомобилно радио Philips R770, което не работеше и съответно написах задание на AI, какво трябва да се направи. Водеше ме стъпка по стъпка, повтарях като папагал, но все пак и аз свърших нещо - разпоих паметта 2416 от платката по един метод с игла за спринцовка, който ми беше показан от колега преди време.
След като видя снимката за сваляне на чипа, AI едва се осъзна от шока, който му причиних. Въпреки това започна да ми дава пълни обяснения за настройка на програматора, прочитане на чипа, редакция на кода и записване на кода обратно в чипа.
Сега мисля да използвам AI да ми напише код и за часовник – да ми препоръча някакъв микропроцесор, LCD дисплей и два бутона за сверяване – час и минута. Аз и сам мога да го направя, ама.. оти да се мориме :D

Прикачени файлове:
R1.jpg
R1.jpg [ 514.83 KiB | Прегледано 2417 пъти ]
R2.jpg
R2.jpg [ 445.85 KiB | Прегледано 2417 пъти ]
R_0.jpg
R_0.jpg [ 220.58 KiB | Прегледано 2417 пъти ]
R_4.jpg
R_4.jpg [ 502.33 KiB | Прегледано 2417 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2026, 19:47 
Аватар

Задаваш му насоката. Генерира началото. Побутваш го оттук-оттам минути/часове/дни за добавки и други решения и готово. В помощ е.
По-интересно и праволинейно е сам да стигнеш до решение, но и така става.

Напоследък за часовник решения с "цифрова" настройка, донастройка и калибрация на точността ми са по-приемливи отколкото първите работещи решения в главата.
Вътренето на променливи кондензатори, добавянето на постоянни кондензатори към кварцовия резонатор са решения от миналото.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2026, 16:09 

Работата е сериозна с този АИ - виждам "Невидима заплаха" :-)
Предложи да напише кода без библиотеки за DS1307, освен стандартната Wire.h. И за бутоните се изказа гадината – щял да включи 200 милисекунди забавяне и вътрешните резистори. Предложи да сменя DS1307 с по-модерен и точен чип и ми се скара, след като отказах, но това не е важно за мен - 1 или 2 минути разлика на месец е нищо за моите цели.

Ето и схемата. Имайте предвид, че целта е да повтарям като папагал и без грам мисъл, а AI да направи всичко сам.

Прикачени файлове:
AI_ATMEGA 328P_CLOCK.jpg
AI_ATMEGA 328P_CLOCK.jpg [ 85.06 KiB | Прегледано 2321 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 11 Юли 2026, 05:53 

AI ми обърна внимание, че в предната схема има грешка по моя вина – всичко е свързано правилно, но надписите на часовника са объркани: 5 е SDA , a 6 e SCL. Освен това не би проектирал печатната платка по този начин, но щом настоявам, щял да я провери за грешки. Направи го за част от секундата - грешки нямало!
Аз му казвам, че ще нарисувам платката с лак за нокти, той ми говори за някакви SMD елементи, двуслойни платки, да съм поръчал платката на фирма, защото струвало стотинки, а щяла да бъде с високо качество и т.н. Пълни глупости :D

Прикачени файлове:
PCB_Clock.jpg
PCB_Clock.jpg [ 457.27 KiB | Прегледано 2115 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 14 Юли 2026, 16:59 
Аватар

Часовникът не тиктака ли вече? AI пише бързо :smt048 .

Можеш да добавиш прекъсване на МК по SQW (1s) от DS1307 по единия фронт фронт (за четене на времето по I2C от DS и обновяване на дисплея) или по двата фронта (импулс за полу-секундна индикация (ако има такава)).

Мой си извод от миналото: не прави печатна платка, преди да си пробвал устройството достатъчно дълго време на 100% :wink.
Винаги! ще има допълнения и изменения: къде в схемата, къде в програмния код :rolleyes .

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2026, 13:17 

LZ2WSG написа:
Мой си извод от миналото: не прави печатна платка, преди да си пробвал устройството...

Така е, първо трябваше да проверя 328P, после да тесвам схемата на макетна платка... но къде е романтиката в този случай? Къде са виковете, клетвите и псувните? :D

В крайна сметка платката заприлича на нищо – рязане на писти, мостчета, има дори въздушен монтаж на SMD елементи. Най-лошото е това, че май имам сериозен хардуерен проблем – не мога да запиша BootLoader и може би 328Р е повреден, което ще обезсмисли цялата работа.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Авг 2026, 05:21 

Това е финалната версия на часовника, които е проектиран като схема и код изцяло с безплатен AI.
Поставям му оценка добър 3.5, поради следните причини:
1. Трябваше аз да чертая схемата, защото ми даде описание на свързването на изводите на всеки елемент в табличен вид.
2. Трябваше аз да чертая печатната платка.
3. Трябваше да му пиша, вместо да си стоя в креслото и да му подавам гласови команди.

Според мен е въпрос на време AI да се справи с посочените проблеми, а вероятно платените AI вече ги решават успешно.

Имаме черна кутия, казваме какво искаме да има на входа и изхода, как да работи и подаваме командата – НАПРАВИ :D

Прикачени файлове:
ATMEGA 328P_CLOCK_AI_Prodject.JPG
ATMEGA 328P_CLOCK_AI_Prodject.JPG [ 120 KiB | Прегледано 359 пъти ]
Clock_AI_Project.jpg
Clock_AI_Project.jpg [ 514.26 KiB | Прегледано 359 пъти ]
Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа