spoika.info
http://www.kn34pc.com/spoika/forums/

Мощен компенсационен стабилизатор
http://www.kn34pc.com/spoika/forums/viewtopic.php?f=20&t=68
Страница 1 от 1

Автор:  batman [ 20 Апр 2008, 23:04 ]
Заглавие:  Мощен компенсационен стабилизатор

Обръщам се към този форум за съвет и идея за реализиране на мощен компенсационен стабилизатор по напрежение за 24V / 40A. Реализиръл съм подобни схеми но не и за такива мощности :)

Автор:  administrator [ 21 Апр 2008, 20:09 ]
Заглавие: 

я кажи първо какво си намислил да правиш и тогава ще видим, че тия тоци не са майтап работа, според мен най добре импулсен стабилизатор

Автор:  batman [ 21 Апр 2008, 22:29 ]
Заглавие: 

Благодаря за бързата реакция от ваша страна. Ще се отклоня малко от темата за да разясня за какво точно става въпрос. Идеята е следната имам UPS с максимална мощност 1kW, косто се подсигурява от акумулаторно захранване 24V. Toka 40 A си е сериозен но сметката е проста. В моя случай този ток никога няма да бъде достигнат но съм го сложил със запас.
Първо искам да уточня, че става въпрос за аварийна ситуация (липса на мрежово захранване 220V)
Ще обясня каква е точно идеята. Имам агрегат монофазен с бензинов двигател двутактов поради факта, че неговите параметри не са много стабилни (имам предвид напрежение 220-245V и честота 50,5Hz до 51,2Hz) не мога да включа UPS устройството директно към него. Предполагам че се досещате че UPS устройството при опит за захват и изравняване на параметрите на двете напрежения изключва и отново преминава на акумулатор.
Поради описаните по горе проблеми реших да атакувам акумулаторното захранване на UPS устройството. От агрегата понижава с трансформатор, изправям и филтрирам 24 V имам нужния запас от ток, тъй като трафчето е мощно.
Проблема според мен който би възникнал е объркване работата на импулсното захранване на UPS поради колебания и пулсации на въпросното понижено и изправено напрежение.
Следващия проблем според мен който би възникнал е комутацията на тези изправени и стабилизирани 24 V към акумулаторите поради факта, че тяхното напрежение ще спада в интервала за задействане на агрегата. В момента на комутация има предпоставка за получаване на токов удър, който според мен би объркал работата на импулсното захранване.
Ще ви бъда безкрайно благодарен за всякакви идей в този аспект, тъй като съм изпаднал в задънена улица.
Благодаря на всички :)

Прикачени файлове:
555_batman.jpg
555_batman.jpg [ 13.02 KiB | Прегледано 10118 пъти ]

Автор:  administrator [ 22 Апр 2008, 19:08 ]
Заглавие: 

точно за теб конкретна схема едва ли ще се намери, но пък подобни от които можеш да започнеш има много

http://sound.westhost.com/project77.htm
http://english.cxem.net/power/power7.php

ще ти трябва ограничение по напрежение и ток
само не знам какво ще стане ако на разреден акумулатор включиш агрегата и му дойдат 40А наведъж...

Автор:  batman [ 22 Апр 2008, 21:50 ]
Заглавие: 

administrator благодаря много за насоката, която ми дадохте. Мисля че ми идват и други идей. Обещавам при решаване на проблема да опиша подробно решението тук в този форум :)

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/